27 October 2021 Login
     Zoek
.Punt
.Punt
Tuesday, November 09, 2010

 

Download als PDF

Veldhoven 9 November 2010 Door: Bastiaan Tamminga

In december 2009 stond ik voor een moeilijke keuze. Ik had een van mijn mooiste toernooien ooit gezwommen, de EK – Korte baan Istanbul. Nieuw Nederlands record op de 50 vlinderslag in een wereldtijd 22.74. Wat ga ik nu doen? De gedachte speelde door mijn hoofd dat de EK Kort bad 2010 wel eens naar Eindhoven zou kunnen komen. Wat zou het mooi zijn om nogmaals in eigen land, eigen bad een topprestatie neer te zetten. Aan de kwalificatie-eisen van de KNZB had ik inmiddels voldaan.

Na hier lang over nagedacht te hebben en veel gepraat te hebben kwam Marcel Wouda met een mooi voorstel. Waarom zet je de training niet voort uit het water tot en met mei. Hardlopen, Fitness, Krachttraining. Dit vond ik een mooi idee zo kon ik de beslissing wat ik wilde gaan doen nog even uitstellen. En me volledig richten op de geboorte van ons eerste kindje.

Eind juli werd duidelijk dat de EK kort bad 2010 naar Eindhoven komt. De uitnodiging kwam per mail binnen. Kriebels… Wat zou dat mooi zijn. Nog één keer starten in eigen land echt mijn laatste toernooi als topzwemmer. Alles maar even op een rijtje zetten voor mijzelf. Ik werk nu 20 uur per week voor de ABN Amro Bank. Ik heb een eigen zaak in digitaal communicatie advies waar ik 10 tot 20 uur per week aan besteed. Ik heb een vrouw en met haar een dochter waar ik veel tijd mee samen door wil brengen. Hoe ga ik daarbij rond de 20 á 30 uur trainen indelen? Moeilijk.

Vervolgens heb ik de moeilijkste beslissing uit mijn leven gemaakt. Nu ik dit type krijg ik weer kippenvel en kriebels in mijn buik. Ik zet een punt achter mijn topsport carrière.

Ik heb altijd alles gedaan en gelaten om een optimale prestatie neer te zetten op elk toernooi (nationaal en internationaal). Op dit moment heb ik het gevoel dat ik dat niet gedaan heb in de aanloop naar de EK korte bad. Deelnemen aan een belangrijk toernooi, om het deelnemen alleen past niet bij de wijze waarop ik mijn zwemcarrière heb willen beleven.

Met de voorbereiding die ik tot nu toe heb gedaan, kan ik van mezelf geen topprestatie in november verwachten. Rationeel heb ik daarom besloten niet te starten. Emotioneel voel ik me nog altijd erg betrokken bij het zwemmen en vind ik het jammer dat ik niet nog een keer voor eigen publiek ga starten.

Na 16 internationale toernooien, 9 keer EK kort, 3 WK kort, 3 EK lang en 1 Universiade, 1 Bronzen internationale medaille tijdens het EK kort 2007 op de 4 x 50 wisselslag en 39 Nationale titels is het mooi geweest. Ik heb een geweldige tijd gehad. Het kost heel veel tijd en geld. Echter heb ik tijdens de sport mijzelf weten te ontwikkelen, mooie mensen (o.a. mijn vrouw Yvonne) leren kennen wat niet in woorden is uit te drukken.

De komende maanden ga ik mij bezighouden met mijn gezin, familie, werk en natuurlijk aftrainen. Het stoppen van mijn topsportcarrière wil niet zeggen dat ik nooit meer in het zwembad te vinden ben. Zo ben ik hier nog vaak aanwezig voor het geven van zwemclinics en wie weet zwem ik voor de lol nog wel eens een wedstrijd!

Graag wil ik iedereen bedanken die mij tijdens mijn zwemcarrière gesteund hebben. Mijn vrouw Yvonne, mijn Ouders, mijn broertjes Ewoud en Frederik, mijn schoonfamilie, mijn teamgenoten waarbij ik het bijzonder Hinkelien wil noemen en mijn coaches (Mark Lie-A-Kwie, Mark Faber, Mandy van Rooden, Marcel Wouda en assistent coaches Bibi Gulikers en Martijn van den Maagdenberg). NZE en Eiffel Swimmers PSV. De  KNZB, waarbij ik Jacco Verhaeren specifiek wil noemen voor het vertrouwen dat hij heeft gesteld in mij als zwemmer. Tot slot de sponsoren welke mij op diverse wijzen gesteund hebben de afgelopen jaren.

De sport en specifiek het zwemmen heeft mijn ontwikkeling als persoon voor een groot deel bepaald. Ik hoop dat ik de passie voor de zwemsport en sporten in het algemeen kan overbrengen op mijn dochter.

Graag wil ik afsluiten met mijn mooiste prestatie. In de aanloop naar de EK kort bad Eindhoven wordt door de NOS terug geblikt op de EK’s van de afgelopen jaren, in 2007 staat het fragment op plaats 3.

Speciaal voor de mooiste en trouwste supporter mijn vrouw Yvonne:
Marco Borsato - Als alle lichten zijn gedoofd

Ik hou van je dank je voor de geweldige steun welke ik van je heb gekregen om deze mooie prestaties neer te zetten!


Geplaatst op Tuesday, November 09, 2010 (Naar het archief op Thursday, December 09, 2010)
Geplaatst door Bastiaan Tamminga (webmaster)
Return

Syndicate  Print